Rabu, Februari 13, 2008

parlimen dibubarkan.. kata-kata dalih yang sesuai


13 Februari, 2008 12:51 PM

Parlimen Bubar Hari Ini Untuk Pilihan Raya Umum Ke-12

http://web6.bernama.com/bernama/v3/bm/index.php
PUTRAJAYA, 13 Feb (Bernama) -- Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi hari ini mengumumkan pembubaran Parlimen berkuatkuasa hari ini bagi memberi laluan kepada pilihan raya umum ke-12 diadakan.

Beliau mengumumkan pembubaran itu pada satu sidang media di pejabatnya di sini, yang disiarkan secara langsung menerusi RTM1 tengah hari ini.
Perdana Menteri juga mengumumkan semua kerajaan negeri dinasihatkan untuk membubarkan Dewan Undangan Negeri masing-masing, kecuali Sarawak berkuatkuasa pada tarikh yang sama, bagi membolehkan pilihan raya negeri diadakan serentak.
Katanya beliau telah menghadap dan mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin pagi ini untuk pembubaran Parlimen ke-11.

Berikut adalah transkrip penuh kenyataan akhbar Perdana Menteri pada sidang akhbar khas di Pejabat Perdana Menteri, Putrajaya pada pukul 12.35 tengah hari ini:

``Saya ingin mengumumkan mengenai pembubaran parlimen pada hari ini setelah mengadap Yang di-Pertuan Agong pada pagi ini.

``Yang di-Pertuan Agong berkenan untuk membubarkan parlimen berkuat kuasa hari ini bagi membolehkan pilihan raya umum ke-12 dijalankan.

``Yang di-Pertuan Agong menandatangani perisytiharan pembubaran parlimen.

``Dengan itu, kerajaan-kerajaan negeri turut dinasihatkan membubar Dewan Undangan Negeri berkuat kuasa pada hari yang sama.

``Suruhanjaya Pilihan Raya juga sudah dimaklumkan mengenai perkara ini.”semalam kata lain... hari ini buat lain... mungkin ini ayat-ayat orang politik untuk menafikan sesuatu yang berlaku dapat dihidu oleh orang lain denham cepat.. tapi kalau ayat-ayat politik itu lebih strategik dan halus boleh menjernihkan persepsi seseorang kepada ahli politik.. jika berkata "no komen", "tunggu dan lihat", mungkin ya mungkin tidak" , "tak pasti", "kita lihat esok", "sampai masa saya akan maklumkan" adalah lebih molek dan itu adalah ayat-ayat berdalih untuk melepaskan diri daripada persoalan yang menyesakkan jiwa ahli politik.

tetapi bila digunakan perkataan, "
‘Tidak... tidak lagi, pandailah you", "Tak jadi bubar esok (hari ini). Seronok khabar angin ini (tetapi) esok (hari ini) tak ada pembubaran Parlimen,"bikin susah untuk dinafikan dilabel sebagai cakap tak serupa bikin, kaki pembohong, semalam cakap lain hari ni cakap lain apa daaa...,


apa-apa pun ahli politik lebih bijak dengan bahasa. mungkin itu kata-kata yang sesuai dan strategik untuk menafikan sesuatu hal. rakyat membuat perhintungan dengan sebatang pena dan sekeping kertas untuk melabelkan "X" pada ruang yang disediakan. jika calon itu sesuai baginya untuk memimpin rakyat, silakan memangkah. tapi perlu dinilaitara antara pemimpin beriman, adil dan amanah. adakah sudah dipenuhi kreteria tersebut sebelum dipersoalkan kelak di hari akhir.http://www.utusan.com.my/

PM ulas desas-desus pembubaran Parlimen hari ini

BANGI 12 Feb. – Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi hari ini menafikan desas-desus yang semakin hangat bahawa beliau akan mengumumkan pembubaran Parlimen, esok.
‘Tidak... tidak lagi, pandailah you,’’ kata Perdana Menteri sambil tersenyum lebar ketika pemberita mengajukan soalan mengenai khabar angin kemungkinan beliau mengumumkan pembubaran Parlimen bagi membolehkan pilihan raya umum ke-12 diadakan.
Abdullah juga menolak saranan pemberita bahawa mesyuarat Kabinet esok adalah yang terakhir yang akan dipengerusikan oleh beliau sebelum pilihan raya umum.
Secara bersahaja beliau berkata: ‘‘Khabar angin, itu yang seronok dengar, siapa cakap? Mesyuarat Kabinet ada lagi, ada lagi, dalam penggal ini ada lagi mesyuarat Kabinet.’’
Abdullah sebelum itu merasmikan Majlis Pelancaran Institut Islam Hadhari, Kursi Syeikh Abdullah Fahim, Buku Biografi Tun Abdullah Salleh dan Kompleks Tun Abdullah Mohd. Salleh di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) di sini.


http://www.bharian.com.my/

BANGI: "Tak jadi bubar esok (hari ini). Seronok khabar angin ini (tetapi) esok (hari ini) tak ada pembubaran Parlimen," kata Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berhubung desas desus kononnya Parlimen akan dibubarkan hari ini.Perdana Menteri juga menafikan kononnya mesyuarat mingguan Kabinet hari ini adalah yang terakhir sebelum Parlimen dibubarkan bagi membolehkan Pilihan Raya Umum Ke-12 diadakan.
Sambil ketawa ketika diajukan soalan sama ada Parlimen akan dibubarkan hari ini, Perdana Menteri berkata, mesyuarat mingguan Kabinet akan tetap diadakan seperti biasa hari ini."Apa yang menyebabkan anda berfikir mesyuarat Kabinet itu adalah yang terakhir? Mesyuarat Kabinet ada lagi... ada lagi," katanya pada sidang media selepas melancarkan Institut Islam Hadhari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) di kampus universiti itu di sini, semalam.

terdahulu, ketika ditemui pemberita selepas majlis Perhimpunan Bulanan Kementerian Keselamatan Dalam Negeri di Putrajaya, Abdullah enggan memberi sebarang jawapan berhubung tarikh pembubaran Parlimen."Betulkah esok 13 (hari bulan), anda pasti?" soal beliau kepada wartawan sambil tersenyum dan mengangkat jari telunjuknya ketika ditanya: "Datuk Seri, esok 13".Angka 13 merujuk tarikh hari ini, iaitu 13 Februari 2008 yang dikatakan nombor kegemaran Perdana Menteri untuk mengumumkan sesuatu.Ketika diajukan soalan sama selepas perjumpaan dengan Puteri Umno Pulau Pinang di Seberang Jaya, Ahad lalu, Perdana Menteri berkata: "Kenapa 13? Awak semua suka 13, kenapa? Ya, saya suka nombor itu kerana tiada siapa yang mahukannya kerana ia sering dikaitkan dengan kepercayaan karut dan biasanya orang berebut hendak nombor lapan."Orang tak ambil, saya ambil (nombor 13) pasal dulu nombor 13 tidak laku, nak ambil nombor satu kena bayar beribu ringgit, nombor dua, nombor lapan, semua kena tender banyak," katanya merujuk nombor pendaftaran keretanya.

Tiada ulasan: